BHV Nieuws

Hier vindt u informatie gerelateerd aan het onderwerp bedrijfshulpverlening

Verslag oefening schippers Zoutkamp

Posted at september 25, 2022 | By : | Categories : BHV Nieuws | 0 Comment

Afgelopen zaterdag, 22 september 2012, was het eindelijk zo ver!

Nadat de bijna 30 cursisten eerder een zaterdag vol theoretische kennis hadden gevolgd over o.a. levensreddend handelen, materialenkennis  verbandmiddelen en medicijnen,  veiligheidsapparatuur en hulpmiddelen was het tijd voor een praktijktraining.

Instructie in de Sloepenloods

Na ontvangst en uitleg werden buiten op de kade in Zoutkamp vuurpijlen afgeschoten. Vervolgens werden de cursisten verdeeld in drie groepen voor de praktijktraining.

Per groep kregen de cursisten, waaronder Friese en Groninger vissers, instructie over de techniek van het aantrekken van hun  overlevings- (drijf-)pak om vervolgens van een viskotter in het Reitdiep te springen en aan boord van een reddingsvlot klimmen. Een andere groep werd op een brandende kotter gezet waar af en toe flinke gasexplosies te horen waren en waarbij gezocht moest worden in het met rook gevulde verblijf, naar missende bemanningsleden.

Brand aan boord van viskotters

Op het water vanuit het vlot werden allerlei oefeningen gedaan en moesten de cursisten elkaar aan boord van het vlot helpen.  Veel cursisten keken tegen deze oefening op en menig visserman ontdekte dat zijn pak niet altijd volledig waterdicht was.

Instructie door Tom Gruintjes

Dit alles onder grote belangstelling van media, tv en krant en natuurlijk van de lokale bevolking van Zoutkamp.  Zie ook: Omrop Fryslan

Na afloop van de praktijktraining was het tijd voor koffie en broodjes en natuurlijk gebakken vis  voor de vissers en zeker ook voor alle hulpdiensten die aan deze oefening hadden meegewerkt.  Voor de cursisten was het uitermate interessant geweest maar ook voor de hulpdiensten die nu via de praktiserende visserman specifieke vragen kreeg.

Reanimatie op de kade

Deze dag is een succes geworden voor de leden van Hulp in Nood, Ons Belang en PO Rousant dankzij de inzet van vele trainers, vrijwilligers en sponsoren die we heel graag hierbij willen noemen:

Piet Stuive (www.stuiveBHV.nl ), Tom Gruintjes (offshore instructeur) , Frieda Nienhuis, KNRM, Brandweer Zoutkamp, Kustwacht, SAR, Duikers, Visserijbedrijf de Rousant  BV, Visafslag Lauwersoog (www.visafslaglauwersoog.com) , CIV Lauwersoog (www.civ-lauwersoog.nl ) , De Zilte Bries (Bakkerij – lunchroom te Zoutkamp), Restaurant Schierzicht (www.schierzicht.nl ), Spar Bergstra te Zoutkamp, Sloepenloods (www.zoutkamp.net), visbakker Onne Nienhuis  en dank aan Gealle Postma voor gebruik van zijn motorboot.

Bron: http://www.hulpinnood.nl/?home/a/975/