BHV Nieuws

Hier vindt u informatie gerelateerd aan het onderwerp bedrijfshulpverlening

Artikel van de Universiteitskrant ‘Brandblussen voor beginners

Posted at september 10, 2022 | By : | Categories : BHV Nieuws | 0 Comment

Artikel van de Universiteitskrant ‘Brandblussen voor beginners’

Honderden eerstejaars van de bètafaculteit leerden gisteren (dinsdag) hoe ze een brand moeten blussen. Want negentig procent van de brandjes op de faculteit ontstaat door studenten. En meestal blussen ze ze ook zelf.

‘We beginnen met een brand in de frituurpan. Waarom? Dat is leuk om te zien en het gebeurt nogal eens in een studentenstad.’ Hoofd bedrijfshulpverlening Jack de Jager bekijkt de tientallen verzamelde eerstejaars. ‘Stel je voor. Het is donderdagavond. Je komt ’s nachts thuis en hebt zin in een frikandel. De oude frituurpan van pa en ma gaat op het vuur en voor je het weet slaat de vlam in de pan. En wat doet de gemiddelde student dan?’ Hij zwijgt even. ‘Die gooit er water op.’

De Jager laat zien wat er dan gebeurt. Het onschuldige brandje in de pan ontwikkelt zich in seconden tot een een steekvlam waar je op zeven meter afstand nog warm van wordt. Het is niet moeilijk je voor te stellen wat dat zou betekenen in een gemiddelde studentenkeuken.

Maar voor de studenten blijft het niet bij kijken. Na de demonstratie maken ze kennis met een brandende computer, een brandende zuurkast, een brandende plas vloeistof en tenslotte (omdat daar ook nog wel eens ongelukken mee gebeurden) leren ze veilig vloeibare stikstof tappen.

Het líjkt makkelijk, maar de studenten kijken toch een beetje ongemakkelijk naar de brandjes en de blusapparatuur. Gelukkig valt het mee en zijn de vlammen zo weer uit. ‘Een beetje eng is het wel, maar moeilijk zeker niet.’

Tot er een monitor in lichterlaaie staat. Een student lukt het niet om de brand te blussen. ‘Waarom niet?’, vraagt de instructeur.

Hij legt uit dat het blusschuim ongeschikt is voor een gasbrand. Alleen als de monitor heet genoeg is, lukt het. De stoomwolk die dan ontstaat, blaast de brand uit.

De bètafaculteit heeft zo’n 150 ‘incidenten’ per jaar. Dertig daarvan zijn brandjes. Zestig procent wordt door studenten geblust. ‘Het is dus heel belangrijk dat ze dat leren. (Helena Vis) 

Bron: http://uk.webhosting.rug.nl/wordpress/2011/2012/09/05/brand-blussen-voor-beginner/